Bog kao Blaženstvo

Bez izuzetka, svuda i u svakom društvenom krugu, čovek žudi za srećom. Od raznovrsnih čari čulnog života, od mnogih poseda i dostignuća koji hrane i zadovoljavaju ego, kao i od bezbrojnih iskustava koja podstiču intelekt, pobuđuju um, umiruju srce ili okrepljuju duh … od svega ovoga on traži različite vrste sreće. Ali, za njom traga u svetu dualnosti i u prolaznim senkama Iluzije Maje, koju nazivamo univerzum, te otkriva da je sreća koju u tome nalazi toliko kratkotrajna da zamalo što ne iščezne u samom trenutku doživljavanja. A po njenom nestanku, preostaje praznina bez dna, koju nikakvo umnožavanje sličnih iskustava nikada ne može sasvim da ispuni.

Istinsko Blaženstvo, međutim, može doći samo onome koji skupi hrabrost i postane slobodan od svih prianjanja za forme, koje su samo iluzija dualnosti. Tek tada on može da se sjedini sa svojim istinskim Voljenim, koji je Bog kao večna i trajna Istina iza svih formi, uključujući i onu koju smatra sopstvenim telom.

Beskrajan i niezmeran Okean Blaženstva nalazi se u svima. Nema čoveka koji je potpuno lišen nekog oblika sreće, jer ne postoji čovek koji je potpuno odsečen od Boga kao Okeana Blaženstva. Sve vrste zadovoljstava koje je ikada imao, najposle su delimičan i prividan odraz Boga kao Anande. Zadovoljstvo koje traži i doživljava u neznanju, vremenom vezuje dušu za beskrajno produžavanje lažnog života ega i izlaže je mnogim patnjama ego-života. Zadovoljstva prividnog sveta mogu da se uporede sa rekama iluzija koje se naizgled ulivaju u okean. Božansko Blaženstvo je večno novo, trajno, neprekidno, i beskonačno se doživljava kao samo-potkrepljujuća i beskrajna radost Boga. Sjedinite se sa svojim Istinskim Voljenim, koji je Bog kao Ananda ili Blaženstvo!

  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Постави коментар