Pravi putevi ka Bogu

Na izvestan način je značajno da sve oblasti u životu i svi Putevi na kraju vode samo jednom cilju, Bogu. Sve reke se ulivaju u Okean, bez obzira na različite pravce njihovih tokova i uprkos mnogih vijuganja svojstvenih njihovom putu. Doduše, ima nekih Pravih Puteva, koji vode hodočasnika direktno do njegovog Božanstvenog Odredišta. Oni su značajni, zato što izbegavaju produženo lutanje po divljini zamršenih sporednih puteva, na kojima se hodočasnik često nepotrebno zadržava.

Obredi i ceremonije organizovanih religija mogu da dovedu tragaoca samo do praga istinskog Unutarnjeg Putovanja, koje se nastavlja duž nekih Pravih Puteva. Oni ostaju međusobno odvojeni popriličnim rastojanjem, iako se pri kraju svi slivaju jedan u drugi. U ranijim stadijumima, ostaju odvojeni usled sanskaričnog sadržaja pojedinaca i njihovih različitih naravi. U svakom slučaju, od samog početka treba da bude jasno da, iako Puteva može da bude mnogo, Cilj jeste i uvek će biti samo jedan – postizanje sjedinjenja sa Bogom.

Najbrži od Pravih Puteva vodi preko Bogo-čoveka, koji je svesno jedno sa istinom. U Bogo-čoveku Bog sebe otkriva u svoj Svojoj Slavi, uz Svoju Beskonačnu Moć, Nepojmljivo Znanje, Neizrecivo Blaženstvo i Večno Postojanje. Put preko Bogo-čoveka je dostupan samo onim srećnicima koji mu priđu potpuno predani i čvrste vere. Potpuna predaja Bogo-čoveku je, međutim, moguća samo kod vrlo naprednih aspiranata. Kada ona nije moguća, ostali Pravi Putevi, koji vremenom steknu Milost Božiju, su:

1) Ljubav prema Bogu i jaka žudnja da Ga vidite i da se sa Njim sjedinite.

2) Boravak u stalnom društvu svetaca i onih koji vole Boga i svesrdno služenje njima.

3) Izbegavanje požude, pohlepe, gneva, mržnje i iskušenja prema moći, slavi i nalaženju mana.

4) Napuštanje svakoga i svih u potpunom spoljašnjem odricanju, iposvećivanje postu, molitvi i meditaciji u osami.

5) Izvršavanje svih svetovnih dužnosti uz jednako prihvatanje uspeha i neuspeha, sa čistim srcem i jasnim umom, te ostajanje nevezanim usred intezivnog rada

6) Nesebično služenje čovečanstvu, bez ikakve misli o dobiti ili nagradi.

  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Постави коментар