Koji je najviši oblik ljubavi

Sadguru je Inkarnirana Ljubav.

Savršeni Učitelj je čisto biće i pošto u čoveku podstiče čistu ljubav, on čini ono što nijedan čovek ne može. Baba kaže: “Mora se imati na umu da najviša ljudska ljubav nije najviša apsolutna ljubav. Božanska ljubav je najviši vid sve-prožimajuće ljubavi.”

Onaj ko primi božansku ljubav, osvaja Boga. Božanska ljubav prevazilazi razum i intelekt.  Ovaj najviši oblik ljubavi niko ne može da stvori u sebi. Božanska ljubav se daje, a ne stvara. Ona je milost Bogo-čoveka.

Filozofske i intelektualne vežbe vas čine intelektualno sigurnim u postojanje Boga. Ali jedino ljubav prema Bogu, božanska ljubav, omogućava da Ga prona|ete, da Ga zaista vidite—i postanete jedno sa Njim.

Bez božanske ljubavi, duhovni napredak nikada ne može da bude postojan i siguran. Ona predstavlja pravu stranu religije i jedini elemenat koji otkriva ili razvija emocionalnost duhovnog puta.

Najviša ljubav je ona koja je lišena svih nadanja, interesa, želja i očekivanja—drugim rečima, koja je savršeno nesebična i nepristrasna.

Sve dok čovek nije duhovno usmeren, ne može biti zaposednuti ovakvom ljubavlju.

Božanska ljubav navodi svog sužnja da zaboravi sopstveno pojedinačno postojanje, čineći da se sve manje i manje oseća sputanim okovima ljudskih ograničenja, sve dok ne dosegne tačku u kojoj može da se uzdigne do ostvarenja najvišeg u sebi.

Ako i sve dok čovek nije u njenoj vlasti, ne može da oseti ekstazu, ne može da zadrži prosvetljenje i viziju koje se odnose na različita stanja na duhovnom putu.

Božanska ljubav ne zna za zakone. Ona je iznad svih pravila i propisa, iznad dogmi i rituala.

Ništa ne može da je sputa i ništa ne može da joj postavi granice. Ona je vatra—beskonačna vatra sama po sebi, a oni koji u njoj sagore bivaju pročišćeni.

Imajte na umu da jedino božanska ljubav može da izazove samo-poništenje iz koga proističe samo-ostvarenje koje čoveka može da navede da izgubi svoje individualno postojanje.

Meher Babin Žurnal : Vol. 1, Br. 4, februar 1939., str. 75 – 76.

  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Постави коментар