Treći deo

Potiranje sanskara

Impresije potekle od Sadgurua preobražavaju život

Ljubav prema Sadguruu ili Savršenom Učitelju je naročito važna jer priziva kontakt s njim. Kroz taj odnos učenik od Učitelja prima impresije koje imaju posebnu moć poništavanja dejstva impresija iz prošlosti, što će u potpunosti izmeniti tok njegovog života. Onaj koji primi ovakve impresije može u potpunosti odbaciti ustaljeni način života i razmišljanja. Ovakav tip odnosa podiže duhovni nivo i preobražava čak i najizopačeniji način života. Moguće da je neka osoba vodila nehatan i razvratan život ne razmišljajući o ničemu drugom do o zadovoljavanju svojih svetovnih želja. Možda je bila i zaslepljena žudnjom za moći i posedovanjem, bez ijednog drugog cilja sem novaca i užitaka. Međutim, čak će i jedna takva osoba, koja nije bila u stanju ni da zamisli oslobađanje od zemaljskih okova, uvideti da su sanskare koje je primila kroz odnos sa Sadguruom bile dovoljno snažne da sa njenih očiju zauvek uklone zastor koji je izatkao njen ustaljeni način razmišljanja i življenja, otvarajući joj potpuno nove vidike ka slobodnijem i uzvišenijem životu. Impresije primljene od Učitelja mogu biti podjednako delotvorne i u slučaju intelektualno i kulturno razvijene osobe, čije su vizije ipak omeđene, čija imaginacija u najboljem slučaju može pojmiti lepotu umetnosti i lepe reci, a čije se čovekoljublje ne može proširiti izvan okvira njene neposredne okoline niti prekoračiti granice otadžbine. Po primitku impresija od Učitelja i ona će biti uzdignuta i doživeti čari uzvišenijeg života.
Potiranje sanskara intervencijom Sadgurua

Sadguru poseduje moć da uzdigne učenika sa običnog intelektualnog nivoa svesti na nivo svesti gde glavnu ulogu igraju inspiracija i intuicija, a odatle na nivo spoznaje i prosvetljenja čiji je vrhunac uranjanje u Beskonačno. To se podudara sa učenikovim uzdizanjem iz zemaljske sfere u suptilnu sferu, iz suptilne u mentalnu sferu i, najzad, iz mentalne sfere u stanje Oslobođenosti. Ovaj poslednji korak označava potpuno poliranje svih sanskara – kako

prirodnih tako i neprirodnih, kako pozitivnih tako i negativnih. U već navedenom primeru žice obavijene oko štapa, proces poliranja sanskara predstavljao bi postupak presecanja žice makazama. Brisanje svih sanskara, praćeno krajnjim oslobođenjem svesti od celokupne iluzije i svih okova, se ne može postići ni na koji drugi način osim milošću Sadgurua,

Neophodnost potpune samopredaje

Da bi intervencija Sadgurua bila delotvorna potrebno je da učenik sa Učiteljem uspostavi odnos potpune predanosti i otvorenosti. Potpuna samopredaja podrazumeva pokoravanje svim Učiteljevim nalozima. Ako sva vaša dela i želje usmerava Učitelj, a vi ga pokorno sledite, onda će on preuzeti odgovornost za vas. Prema tome, u slučaju potpune predanosti, odgovornost za vaše oslobođenje od sanskara se prenosi na Učitelja; a u tako stvorenim uslovima, Učitelj može u trenu da poništi sve vaše sanskare.
Intelektualna pokornost

Postoje dva vida pokornosti i predanosti Učitelju: intelektualna i doslovna. Od ova dva vida pokornosti, prvo se javlja intelektualna. Ona prethodi doslovnoj pokornosti koja je plodonosnija. Kada ste intelektualno uvereni u Učiteljevu veličinu i Savršenost, vi ga volite i poštujete, ali niste u stanju doslovce da sledite njegova uputstva. Budući da je u osnovi vaše vere razum, vama je teško da ga razdvojite od Učitelja i njegovih uputstava. Pošto su to dvoje neraskidivo isprepletani, vera, zasnovana na intelektu, drži vas u granicama intelektualne poslušnosti. Učitelj ničim ne narušava ovu fazu kroz koju učenik prolazi, a sve ˝pilule˝ poslušnosti koje mu nudi su intelektualne, prilagođene ukusu i kovu đaka.

Doslovna pokornost

Kroz intelektualnu pokornost Učitelju možete poništiti sve vaše sanskare, pod uslovom da ste iskreni u logičkim tumačenjima njegovih uputstava i temeljni u njihovom izvršenju. Ali rezultat se brže postiže kada je pokornost doslovna. Doslovna pokornost nastaje kao posledica granitne vere i duboke ljubavi koju Učitelj pobuđuje u učeniku svojim živim obraćanjem. Snažno zračenje Učiteljevog oreola i obilje čistote i milosrđa su razlozi zbog kojih se kod učenika rada nepokolebljiva vera, koja ga čini spremnim da bez premišljanja sledi Učiteljeva uputstva – nezavisno od toga da li ona zadovoljavaju njegove racionalne kriterijume ili ne. Doslovna pokornost ne zahteva čak ni intelektualno razumevanje uputstava i ona je najpoželjniji vid pokornosti kome treba težiti. Kroz bezuslovnu unutrašnju pokornost razvezuju se svi zamršeni čvorovi vaših želja i sanskara. Kroz nju se takođe ostvaruje duboka povezanost između Učitelja i učenika, trajan i ničim ometan protok duhovne mudrosti i snage od Učitelja ka učeniku. Na ovom stupnju učenik postaje duhovni sin ili ćerka Učitelja i vremenom on ili ona bivaju oslobođeni svih individualnih i sanskaričkih vezanosti. Na kraju učenik, kao jedan od odabranih, i sam postaje Učitelj.
Uloga Sadguma

Položaj i moć Sadguma, ili Savršenog Učitelja, su jedinstveni. Većina duša je manje ili više napredovala na duhovnoj stazi, ali je malo duša prošlo svih šest stupnjeva unutarnjih sfera svesti i postalo jedno sa beskonačnim izvorom postojanja, znanja i blaženstva. Sadguru ne samo da je prošao sve nivoe svesti, već prožima samu suštinu svih duša jer je postao jedno sa Beskonačnim. On je stožer svekolike aktivnosti. U tom smislu, njemu pripadaju sve tvoje misli i dela, tvoje radosti i tuge, nespokojstva i ljutnje, sva tvoja snaga i slabost, pohlepa i nesebičnost, ljubav i čežnja. Pored toga što prožima sveukupno postojanje, on je i u svesnom dosluhu sa kosmičkim zakonom uzroka i posledice, kao i složenim mehanizmom delovanja sanskara kod pojedinačnih duša. Uzroci individualnih sreća i nesreća, poroka i vrlina, poznati su mu isto toliko dobro koliko i uzroci velikih kosmičkih promena i prevrata. Svako biće je kao na dlanu pod svetlom beskonačnog reflektora njegove sveprisutne svesti. Zato što je jedno sa Beskonačnim, Učitelj poseduje beskonačnu moć; i za tili čas on može poništiti sve sanskare i osloboditi dušu svih vezanosti i svih okova.

  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Постави коментар