Neumoljivo "moranje"

Sve i svako u univerzumu prinuđen je da se kreće putem koji propisuje njegova prošlost. Tu postoji neumoljivo „moranje“ koje vlada svim stvarima, i velikim i malim. Bilo da je neko muškarac ili žena, bogataš ili siromah, jak ili slab, lep ili ružan, pametan ili glup – ne može izbeći da bude takav jer neumitno mora to da bude zbog impresija prošlosti.

Sloboda koju čovek naizgled uživa je i sama predmet unutrašnjih prinuda. Pritisak okruženja, koji ograničava domet reakcija ili uobličava samo reagovanje, i sam je predmet neumoljivog „moranja“, koje deluje u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Čovek poseduje ime, pol, ličnost, boju kože, narodnost, osobine, muke i zadovoljstva, i sve to može da ima zato što sve to mora da ima.

Ova neumitna prinuda sprovodi se po sili bezbrojnih impresija prikupljenih u prošlosti. Nagomilane impresije zamagljuju svesnost „sopstva“ na svakom stadijumu, u svakoj inkarnaciji u budućnosti, koja u čovekovom životu pripada njegovoj živoj sadašnjosti.

Pravilo neumoljivog „moranja“ vlada i uobližava takozvanu čovekovu sudbinu u svakoj inkarnaciji, sve dotle dok je čovekovo „sopstvo“ svesno impresija. Princip „moranja“ koji ruši ljudske planove, zasnovan je na božanskom zakonu koji ujedno prilagođava i biva prilagođen shodno evolutivnim impresijama. Jedino božanska volja može da poništi božanski zakon.

Toliko mnogo umiranja u toku jednog celog života, od početka evolucije svesnosti sve do kraja involucije svesnosti, nalik je tolikim snovima u toku jednog životnog veka.

Onaj ko živi za sebe je istinski mrtav, dok je onaj ko umire za Boga istinski živ.

  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: