Predavanje o Ljubavi

Šta je ljubav? Davati i nikad ne tražiti. Šta vodi ovoj Ljubavi? Milost. Šta vodi ovakvoj Milosti? Milost se ne kupuje budzašto. Čovek je stiče stalnom spremnošću da služi i odbijanjem da bude poslužen. Mnogo toga vodi ovoj Milosti:

Želeti dobro drugima po cenu samog sebe.

Nikada ne ogovarati.

Biti vrhunski trpeljiv.

Nastojati da se bude bez briga. Nastojati da se bude bez briga je skoro nemoguće – zato pokušajte!

Misliti više na dobre osobine kod drugih, a manje na njihove loše osobine.

Šta vodi ovakvoj Milosti? Činiti sve gore pomenuto. Ako jednu od ovih stvari uradite savršeno, ostatak mora da je prati. Potom se spušta Milost. Imajte Ljubav – a kada imate Ljubav, sjedinjenje sa Voljenim je izvesno.

Kada je Hrist rekao, „Voli bližnjeg svog“, nije mislio da se zaljubite u svog bližnjeg.

Kada volite, dajete; kada se zaljubite, želite. Volite me kako god vam drago, ali me volite. Sve je to isto. Volite me. Ja sam čist, Izvor čistote, zato uništavam sve slabosti u svojoj vatri Ljubavi. Dajte meni svoje grehe, slabosti, vrline, sve – ali dajte. Neće mi smetati čak i ako se neko zaljubi u mene – ja mogu da pročistim: ali kada se zaljubite u nekog drugog, to ne možete zvati ljubavlju. Ljubav je čista kao Bog. Ona daje i nikada ne traži; za to je potrebna Milost.

Jogiji u Himalajima, gustih veđa i dugih brada, koji meditiraju i sede u Samadiju, ni oni nemaju ovu Ljubav … toliko je dragocena. Majka umire za svoje dete – vrhunska žrtva, ipak to nije Ljubav. Heroji umiru za svoju domovinu, ali to nije Ljubav.

Volite! Znaćete, kada budete imali Ljubav. Ne možete da je razumete teorijski, morate da je doživite.

Mainu je voleo Lejlu. To je bila čista Ljubav, ne fizička, ne intelektualna, već duhovna Ljubav. On je video Lejlu u svemu i svuda. Nikada nije pomišljao da jede, pije, spava a da ne misli na nju, i sve vreme želeo je njenu sreću. Rado bi gledao kako se udaje za drugoga, ako bi znao da će to da je usreći, i umro bi za njenog muža, ako bi znao da bi pri tome ona bila srećna. To ga je na kraju dovelo meni – nijedne misli o sebi nego o voljenom, svake sekunde i neprekidno.

Vi to ne biste mogli da uradite čak i kada bi ste pokušali. Za to je potrebna Milost.

Pokušaj dovodi do Milosti.

Šta je Bog?

Ljubav.

Beskonačna Ljubav je Bog.

  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Постави коментар