Babina beseda

Pošto sam upravo sada, u ovih nekoliko sati, u „Starom Životu“, reći ću vam šta osećam kao utvrđene božanske činjenice.

Svi smo mi suštinski jedno. Neznanje pobuđuje osećaj da smo nešto drugo. Duša želi svesnost, da bi spoznala samu sebe, ali u napredovanju ka svom Cilju, koji ne može da ostvari nezavisno od kreacije, ona mora da prolazi kroz iskustvo koje prikuplja kao upojedinjeni, u celosti izmišljeni, ego. Zato se na početku suočava sa neznanjem, umesto sa Znanjem.

Dvojne forme i izmišljene tvorevine su plod neznanja: rođenje i smrt, sreća i nesreća, vrlina i greh, dobro i zlo – sve je to u jednakoj meri ispoljavanje istog neznanja. Nikada se niste rodili i nikada nećete umreti; nikada niste patili i nikada nećete patiti; uvek ste postojali i uvek ćete postojati jer odvojenost postoji samo u mašti.

Duša se izlaže iskustvu kroz mnogobrojne forme, kao što je da bude kralj i prosjak, bogataš i siromah, visok i nizak, jak i slab, lep i ružan, ubica i ubijeni. Sva ova iskustva moraju da izlaze na videlo sve dok duša, premda zapravo jedna i nedeljiva, u sebi zamišlja odvojenost. Kada se duša liši impresija ovih izmišljenih iskustava, postaje ogoljena kao u svom začetku, da bi postala potpuno svesna svog jedinstva za Naddušom koja je Jedna, nedeljiva, Stvarna i Beskonačna.

Duša se raznim putevima oslobađa okova impresija. Ljubav je najvažniji od puteva koji vode ostvarenju Boga. Ljubavlju duša biva potpuno apsorbovana u Bogu, da bi na kraju sasvim zaboravila sebe. Tada iznenada stiže Znanje, hitro kao grom koji do pepela spaljuje sve što pogodi.

Znanje iskorenjuje iluzije, sumnje i brige, a prividne patnje trenutno zamenjuje trajni mir i večito blaženstvo koje je Cilj sveg postojanja. Duša, sada oslobođena iluzija, ostvaruje svoje prvobitno jedinstvo bića.

Ne gajimo nadu, jer Znanje je onostran nadanja i želja. Ne rezonujmo, jer Znanje ne može da se razume niti o njemu može da se razmišlja. Ne sumnjajmo, jer je Znanje izvesnost nad izvesnostima. Ne živimo život čula, jer pohotni, gramzivi, lažni, nečisti um ne može da dokuči ovo Znanje. Volimo Boga kao Dušu naših duša. U visini ove Ljubavi leži Znanje.

Božanski Savršeni mogu ovo Znanje da podare kome žele i kada žele.

Da svi ubrzo steknemo ovo Znanje.

  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Постави коментар