Avatarski Dolasci

ZAHVALNICE

Iako smatram da sam privilegovan i sretne ruke što sam objedinio materijal u ovoj knjizi, ovaj projekat je postao moguć jedino uz rad i doprinos bezbroj drugih pojedinaca. Prvo i najvažnije, Meher Baba je u Svojoj samilosti ostavio zaveštanje Svojih reči i priča o Sebi i ostalim dolascima koje čini okosnicu ove knjige. Čovečanstvo je izuzetno sretno što poseduje neiscrpni rezervoar Avatareve mudrosti iz koga može da se direktno snabdeva u narednih 700 godina. Nema formalnog načina na koji bi mogla da se izrazi zahvalnost za ovaj neprocenjivi dar od Boga Lično.

Meher Baba je brojnim pojedincima i organizacijama poverio knjige i članke koje je On sam napisao, kao i one koji su napisani o Njemu. Oni su staratelji Njegovog zaveštanja. Drago mi je što mogu da im se zahvalim na njihovoj ljubaznoj i velikodušnoj pomoći. Tamo gde je navedena neka knjiga ili publikacija, potpuna informacija o njoj može da se pronađe u bibliografiji na kraju ove knjige ili u napomenama na kraju svakog poglavlja.

Citati i navodi iz dela „Ljubav jedina preovladava“ i „Riznica iz Meher Babinih Žurnala“, korišćeni su uz dopuštenje Meher Duhovnog Centra Inc. (Meher Spiritual Center, Inc.), kome pripadaju autorska prava za ova dela. Materijal iz dela „Ostani uz Boga“ je korišćen uz dopuštenje Zaveštanja Avatarevog Boravišta (Avatar’s Abode Trust), koje je nosilac autorskih prava za tu knjigu. Citati i navodi iz dela „Voljeni“ i „Onaj Drevni“ su korišćeni uz dozvolu Naošervana Anzara iz Arhiva Voljenog, Inc. (Beloved Archives, Inc.). Materijal iz knjige „Slušaj! Novo Čovečanstvo“ je korišćen uz dozvolu Dona E. Stivensa.

Preorijentisani Sufizam, Inc.(Sufism Reoriented, Inc.) je vlasnik autorskih prava za brojne knjige koje je napisao Meher Baba ili su napisane o Njemu, među kojima i za „Bog govori“, „Predmet kreacije i njena svrha“, „Meher Babino rasvetljavanje duhovne panorame“, „Ono najbolje od života“, „Čuj, Čovečanstvo“ i „Kako Učitelj radi“. Materijal iz ovih dela je korišćen uz dozvolu Preorijentisanog Sufizma, Inc.

Za dela koja slede autorska prava pripadaju Neprestanom Javnom Mislosrdnom Zaveštanju Avatara Meher Babe (Perpetual Public Caritable Trust) i korišćena su uz dozvolu: „Ramđuovi dnevnici od 1922 do 1929“, „Gospod Meher“, „Buditelj“; „Besede“, „Osamdeset i dva porodična pisma“, „Priče iz Novog Života sa Meher Babom“, „Tako je to bilo“, „Ništa i Sve“, „Letimični pogledi na Bogočoveka“, „Savršeni Učitelj“, „Samadi“, Meher Babina „Univerzalna poruka“, Meher Babina „Molitva pokajanja“ i Meher Babin govor „Kako voleti Boga“.

Fotografija Meher Babe kao Zaratustre (iz foto arhive Elizabet Čapin Paterson, autorska prava Konor) korišćena je uz dopuštenje Baza i Vendi Konor. Preostale fotografije Meher Babe koje se pojavljuju u ovoj knjizi obezbedio je i dopustio da se koriste Lorens Rajter (Hermes).

Rik Čapmen, moj dragi prijatelj već skoro pedeset godina, ljubazno je pristao da mi pomogne oko izdavanja ove knjige posredstvom Infromatora o Meher Babi. Rik, najdublje ti se zavaljujem što si prebrodio sve preokrete i obrte i što si podneo sve osobenosti mog temperamenta.

Džim Mekgru

PREDGOVOR

U poslednjih nekoliko godina bio sam izuzetno povlašćen da „napišem“ knjigu o najuzvišenijoj temi: Bogu u ljudskom obliku. Ovaj rad je delo ljubavi i duboko se zahvaljujem Meher Babi što mi je dopustio da imam privilegiju da radim na knjizi koju je u njenim značajnim aspektima zapravo napisao On. Ako sam dobro obavio svoj deo posla, a nadam se da jesam, onda će u ovoj knjizi biti veoma malo od „mene“, a mudre, dirljive i zabavne reči i reči-slike Meher Babe će slobodno ispuniti stranice ove knjige.

Kada pokušavamo da razumemo Avatara, u najboljem slučaju možemo da imamo samo nejasnu sliku. Pokušaj da se razume Avatar našim ljudskim ili ograničenim intelektom može da bude junački poduhvat, koji je ipak osuđen na neuspeh. Konačni ljudski um ne može da razume beskonačnog Boga, a Avatar je Bog u ljudskom obliku. Srećom, po prvi put u zabeleženoj istoriji, Sam Bog je odabrao da nam objasni Avatara, ne u letimičnim uvidima nego u detaljnoj, fascinantnoj diskusiji o tome ko je Avatar i kako On deluje. Pokušao sam da ujedinim mnoge (ali svakako ne sve) od ovih veličanstvenih dragulja, da bih sačinio jedinstveni oblik biografije, života ili dolazaka jednog Avatara onako kako je to objasnio Avatar Lično, On koji je je isti pojedinac koji se stalno i iznova vraća da nam pokaže put ka Bogu.

Nekoliko komentara biće dovoljno da se čitalac uvede u ovaj zlatni rudnik Avatarevih komentara o Avataru. Velikim slovom je napisana zamenica koja se odnosi na bilo kog Avatara, kao u On ili Njegovo, ili Njemu. Neki autori smatraju da je stalno pisanje velikog slova zamorno i dosadno. Pošto sam dobro razmislio, zaključio sam da je veliko slovo prikladno za ovu temu. Avatar je Bog, i po tradiciji uvek pišemo velikim slovom zamenicu koja se odnosi na „Njegove“ reči ili „Njega“. Samo zato što pominjemo Budu ili Ramu, nije dovoljan razlog da napustimo pisanje velikog slova.

Oni koji se iskreno nadaju da će Avatar ovog doba, Meher Baba, razjasniti sve akademske tajne o istorijskim Avatarima, biće razočaran. Izgleda da je Meher Baba doneo smišljenu odluku da se usmeri na objašnjavanje ili pojašnjavanje određenih upadljivih pojedinosti u životu svakog Avatara. Njega nisu previše zanimali „arheološki“ podaci o životu svakog Avatara. Oni koji žude za najsitnijim detaljima u Avatrevom životu, mogu da zadovolje svoju žudnju sa svim brojnim pojedinostima koje su dostupne o životu Meher Babe. Posebno se ističe Bau Kalčurijeva knjiga „Gospod Meher“ koja ima oko sedam hiljada stranica i koja sama po sebi obezbeđuje osobitu duhovnu gozbu. Osim „Gospoda Mehera“, tu su i knjige, članci, fotografije, filmovi (sada dostupni i u video formatu) i slike Meher Babe. Avatar je u ovom dolasku obezbedio za svakoga po nešto.

Konačno, dragi čitaoče, ponesi sa sobom svoj smisao za humor. Život je prazan bez ljubavi i humora. Avatarev život je pun i jednog i drugog i On zrači Svojom ljubavlju i humorom u svemu što čini. Slika pobožnog, mrzovoljnog Avatara lišenog humora koju prenose religije jednostavno nije Avatar, ako se meri Meher Babinim životom. Avatar je ponovo došao među nas da bi pokazao put ka Bogu i postavio prave temelje za sreću. Svim srcem se nadam da ćete uživati u ovoj knjizi. Što se mene tiče, pričinilo mi je veliku radost da je sastavim i zbog te radosti se najdublje zahvaljujem.

Džim Mekgru

Vašington, D.C.

Februar, 2006.

UVOD

Džima Mekgrua sam upoznao pedesetih godina prošlog veka u srednjoj školi u Denveru. Obojica smo pohađali tu školu i imali smo neke zajedničke časove i vremenom smo se sprijateljili. Za vreme naših školskih dana provodili smo dosta vremena zajedno, a onda, pošto smo obojica primljeni na Harvard, krajem leta 1961. pošli smo na fakultet, vozeći se od Denvera do Kembridža u mom novokupljenom polovnom Fordu sa pokretnim krovom.

Na fakultetu smo obojica intezivno duhovno tragali, i to nas je odvelo, i odvojeno i zajedno, do raznih grupa i puteva. Konačno sam ja čuo za Meher Babu i podelio sam sa Džimom moje otkriće da je Avatar ovog Doba živ na zemlji i da živi u Indiji. Sa jedinicama Mirovnih Snaga Džim je otišao u Indiju i 1966. se sreo sa Babom, samo četiri meseca pre nego što ću i ja imati istu izuzetnu priliku kao Fulbrajtov stipendista. I dalje mi je krajnje neverovatno kako su se dva školska druga posle izvesnog broja godina na kraju u Indiji sreli sa Bogočovekom, a potpuno različitim putevima.

Meher Baba je dopustio Džimu da Ga poseti u toku Njegove veoma stroge osame, u aprilu 1966. u Guruprašadu u Puni. Taj susret mu je jednom rečju promenio život i ubrzo posle toga je Džim napustio Mirovne Snage u Indiji i vratio se u Ameriku. On se sa Bogočovekom sreo, ne samo lično, nego i na nivou dubljem nego što je ikada mogao i da zamisli, i sada je bio Babin sasvim i potpuno.

Po povratku, Džim je na Harvardu završio prava i na kraju je postao advokat. On je dvadeset i pet godina radio kao advokat u Vašingtonu, a istovremeno je nastavio da podstiče svoje duboko i trajno interesovanje za Meher Babu. Džim je još od ranije želeo da piše o Babi, i njegova želja se uobličila u ovoj knjizi sa idejom da na jednom mestu prikupi sve što je mogao da pronađe da je Meher Baba rekao o Avataru. Krajnji rezultat dokazuje koliko je jedinstven ovaj Avatrev Dolazak: nikada ranije u istoriji koja nam je dostupna nije Avatar otkrio ovoliko pojedinosti o Svojim periodičnim posetama Zemlji i Svom radu sa ljudima i čitavom Kreacijom za vreme tih poseta.

Svojim brojnim izjavama o Božijim Inkarancijama kao Zaratustre, Rame, Krišne, Bude, Isusa, Muhameda i u ovom dobu Meher Babe, Baba nam otkriva bezbroj prethodno nepoznatih detalja i daje nam neverovatne uvide o onome što je jedino najvažnije od svega. Jer šta bi, doista, moglo da bude važnije od jedinog događaja kada se na Zemlji Stvarnost susreće sa Iluzijom? Kada Stvarnost postane Iluzija jedino da bi uklonila Iluziju? To je, u suštini, prava svrha Avatarevog dolaska, onda i gde do njega dođe, bez obzira na istorijski kontekst i religiju na kojoj se neminovno zasniva.

Ova knjiga je u velikoj meri rasvetlila pravi smisao „Bogočoveka“ i u vremenima koja predstoje veoma dugo će ostati ključni tekst za sve one koji vole Boga. Budite zahvalni što je napisana na vreme da je pročitate, tako skoro posle razotkrivanja poslednjeg Dolaska Boga u ljudskom obliku.

Rik Čapmen

Ouklend, Kalifornija

februar, 2006.