Supermen

U maju 1926., Meher Baba je u Ahmednagaru otvorio školu nazvanu Meherašram, ustanovu za dečake između deset i šesnaest godina. Upis, kao i boravak, nastava, medicinski troškovi i troškovi putovanja bili su apsolutno besplatni. U školi je bilo osamdesetoro dečaka. Godinu dana kasnije, Baba je poslao svog bliskog učenika, Rastoma Iranija, u Englesku ne bi li doveo nekoliko engleskih dečaka, tako da u školi budu i predstavnici Zapada. Dok je bio u Engleskoj, Rastom se susreo sa engleskim gospodinom po imenu MEREDIT STAR** . Ubrzo po ovom susretu, Rastom se vratio u Indiju, bez engleskih dečaka, ali došao je Meredit Star sa još dvojicom prijatelja, i oni su boravili sa Babom u njegovom Ašramu. Po povratku u Englesku, Meredit je osnovao Duhovno boravište, koje je Baba posetio 1931., na svom prvom putovanju u Englesku. Opisujući svoje utiske o boravku u Ašramu Meredit Star je u februarskom izdanju “Meherove poruke”, 1929. godine, napisao:

“Proveo sam gotovo šest meseci sa svojim voljenim Učiteljem, Šri Sadguruom Meher Babom, u Njegovom Ašramu. Bilo je to iskustvo koje ne bih propustio ni za šta na svetu … Oduvek sam verovao da je moguće da čovek na zemlji dostigne stanje svesnosti u kome biva obdaren nadljudskom mudrošću i sposobnošću da pomaže drugima da dosegnu stanje koje je sam stekao. U Šri Meher Babi pronašao sam takvog čoveka. On je supermen u pravom smislu te reči, spona između čoveka i neshvatljive moći koja podržava univerzum i koju ljudi zovu Bog.

Isus, Buda, Muhamed, Sv. Franja, Sokrat i ostali, su svaki na svoj način pokazali da je moguće postići svesno jedinstvo sa temeljnim principom sveg života (nazvali ga kako hoćemo). Šri Meher Baba je takođe živi svedok ove činjenice, a Njegov jedini cilj u životu je da pomogne drugima da steknu ovu realizaciju, koja je istinski cilj života.

Indiji (i ostatku sveta) potrebni su takvi ljudi. Oni su jednostavni, dobri i čestiti, i napredak čovečanstva najvećma zavisi od novog silovitog duhovnog podsticaja koji samo oni mogu da pruže.

Budućnost ove planete u velikoj meri određuje potreba da Istok i Zapad pronađu zajedničku osnovu razumevanja i tolerancije. Umesto da neprestano govore o razlikama, treba da praktikuju dobru volju i pokušaju da razumeju jedni druge. To, međutim, zahteva strpljenje i poniznost obeju strana. A dobro je upamtiti da je jedan gram primera vredan koliko i tone govora. Moć primera je verovatno najveća sila u vidljivom univerzumu. Činjenica da je Šri Meher Baba živo otelovljenje ideala koje drugi samo obožavaju izdaleka (ili ignorišu), zajedno sa Njegovom dubokom mudrošću i sveobuhvatnom samilošću, objašnjavaju neuobičajenu odanost koju On podstiče kod svih koji stupe u bliži kontakt sa Njim.

Zaista su srećni oni koji zasluže Njegovo društvo, a još srećniji oni koji slede Njegov savet i primaju Njegovu milost.”


** Ovaj Meher Babin učenik iz ranijeg perioga, poreklom iz Engleske, se kasnije zaneo. Jednom je zahtevao trenutno Bogo-ostvarenje i sumu od 500 funti, i ako se to ne ostvari, rekao je da će raskrinkati Babu kao varalicu. Meher Baba je kao i obično ostao nezabrinut.