O konceptu Maje i Ostvarenja

Ako su sve lepe stvari koje poznajemo – mesečina, zvezde, muzika, zvuk mora, miris cveća, naši mali snovi – Maja, šta ostaje da zauzme njihovo mesto kada ih izbrišeš iz naših srca i umova i ostaviš samo koncept vrlo dalekog i apstraktnog cilja – Ostvarenja, pošto nam onda, sve dok nismo ostvareni, ne ostaje ništa osim praznine i velike tuge?

Lepota i rugoba su relativne. Nekome ko se bos i praznog stomaka vuče po uzavrelom suncu, Maja spolja neće izgledati lepo. Raspoloženje subjekta (onoga ko opaža) zaodeva objekt (ono što se opaža) u sopstvene boje.

Cilj ostvarenja ne podrazumeva obavezno da običan čovek mora da porekne dobre ili loše stvari. On samo ističe njihovu relativnu vrednost. Na visinama Ostvarenja, Maja prestaje da postoji jer je bila proizvod čiste mašte. Čak i izvan duhovnog iskustva, shvatanje da ste u svetu ali da niste od sveta, naveliko bi razvejalo tugu i osećanje ništavila ili praznine.

Kada bi čovek iskreno i svim srcem Maju smatrao čistom izmišljotinom, staloženost i ne-poistovećivanje sa spoljašnjim stvarima koje bi iz toga proistekle, automatski bi otvorile njegov unutrašnji izvor Blaženstva i umesto da se oseća tužan i prazan, omogućile bi mu da živi savršen život, bivajući uskla|en sa Univerzumom.

Meher Babin žurnal : V.3, Br. 5, mart 1941., str. 287.

  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: