Otelovljenje i ispoljenje lepote i znanja*

Da li je Meher Baba sveukupnost Božestva ili ne, nema načina da ja to lično znam – to mogu da merim jedino svojim aršinom. A po tom aršinu, on je otelovljenje one ideje koju ja nazivam Bog. Pošto su Lepota i Znanje jedini Bog koga sam ikada obožavao i sledio, i pošto ovaj čovek deluje na moje oči kao sušto OTELOVLJENJE I ISPOLJENJE LEPOTE I ZNANJA, ja ga zovem Bog. Ne samo sveukupno opraštanje i vedrina u njegovim očima, već i sami pokreti njegovih ruku i tela, oslobodili su u meni predele koji su mi prethodno bili nepoznati. Nijedan muškarac ni žena, nikakav uzlet misli, nikakav estetski doživljaj, nikakva plemenitost prirode, nije dotakla moje dubine kao što je to učinio ovaj čovek. Nisam sreo nikoga, niti doživeo nijedno iskustvo, koje mi je omekšalo srce ili izoštrilo intelekt, ovako kako je to učinio on.

Zato sam u trenutku kada su na hiljade ljudi iz Andre pred njim sklopili ruke u posvećenosti, u svakome od njih i ja sklopio ruke i poklonio se u svom srcu pred čistotom i celovitošću njegove lepote. Moj jedini cilj je da u toj čistoti nestanem.

Bogo-čovek je onaj čovek koji Put čini lakim-

Ne, koji briše i put sam.

Ide pravo u srce stvari

I daje čoveku ostvarenje jedinog Sebstva.

Frensis Brabazon

Čini se da je Frensisu Brabazonu Meher Baba u različitim prilikama izgledao drugačije. Zato sam naveo mnoge njegove izjave. Frensis je deset godina proveo uz Meher Babu kao jedan od njegovih učenika. Od svih Zapadnih Meher Babinih ljubavnika za koje znam, najbliži odnos sam imao sa Frensisom, jer je 1959. skoro pet meseci proživeo sa mnom. Boravio je u “Babinoj sobi” u mojoj kući u Kirki, na pet milja od Pune. Od 1956. , svake godine za vreme Letnjeg boravka u Puni, Baba bi neko vreme posetio i proveo u ovoj sobi. Frensis je posedovao poetsku percepciju i veoma pronicljiv inteketualni uvid. Njegovi zapisi o Meher Babi su neuporedivi, te ih je potrebno brižljivo proučiti.

Meher Baba je

gospodar i prijatelj*

Meher Babi, mom Gospodaru i Prijatelju,

Gospodaru i Prijatelju svetova, evo knjige

O temi na koju si me uputio, i koju sam

Primio u srce i razmotrio do kraja

Da tvoje drago Ime bude znano ljudima, i pošalje

Možda jednog do tvojih Stopala. Gledaj

Popustljivo na nju, inače izgubljen

Sam ja; Gospodaru, prilagodi moj razum i zaceli mi

Srce u ljubavi, jer ljubav je moja priča;

A u ovoj knjizi trudio sam se da iskažem

Nešto od tvog najveličanstvenijeg podviga.

Kada o sebi pisah, ništa od tvoje osobenosti

Ne beše u tome; no, kada pisah o ljubavi, pisah dobro –

Čak ispoljavajući poneki delić tvoje veličanstvenosti.

Frensis Brabazon

*Veličanstvenost sunaca je sedma senka Mog pravog stanja Realnosti. Čak i okrznuti okom ovu veličanstvenost dovoljno je da čovek potpuno izgubi svesnost.

Meher Baba


* Iz posvete u njegovoj knjizi „Prebivati sa Bogom“ koja je svojevrstan ep našeg doba, 1959.


* Iz „Putovanja sa Bogom“, str. 17, (1954.)

%d bloggers like this: