O lutanjima uma i Maji

Što manje razmišljate o svetovnoj maji, to bolje; jer što više mislite o njoj, to više raste vaša žudnja da u njoj uživate. Ova žudnja je smeće koje vam prodire u um i staje na put Samo-ostvarenja. Nemojte nikada sebi da dozvolite da izgarate za čulnim užitkom, a svoje fizičko telo smatrajte ogrtačem kojim se vaš duh privremeno zaogrnuo. Nemojte da brinete ili strahujete ni zbog koje ovozemaljske stvari, jer je sam univerzum tvorevina uobrazilje.

U vašem Sebstvu su Paramatman, nivoi, planete i čitav univerzum, ali to niste spoznali. Oni jesu u vama, ali ih vi ne vidite, jer gledate samo spolja, a ne i Stvarno Sebstvo iznutra. Toliko ste zapetljani u materijalnu privlačnost maje, da niste kadri da odvratite pogled od nje. Gruba svesnost je lažna, a vi je smatrate stvarnom. Zgusnuti svet je iluzija, ali vi ga smatrate stvarnošću nad stvarnostima.

Zgusnuti svet je kao bioskopska predstava. Dokle god se film prikazuje na platnu, smatrate da je sve što se odvija na platnu stvarno. Ako vidite kako neka hulja kinji nevino dete ili ženu, zaboravićete da ste u bioskopu pa ćete se uneti u osećanja tog deteta ili žene, a naveliko će vam laknuti kada dete ili ženu izbavi neki junak, kome ćete zasigurno aplaudirati. Čim se predstava završi, uviđate da ste saosećali i uzbuđivali se samo zbog slike. Bio je to samo san, tvorevina mašte. Kada budete došli u vezu sa natčulnim svetovima, na isti način ćete misliti o ljudskom bivstvu i ograničenom svetu. Svi igrate svoje uloge na pozornici ovog sveta i tek kada se predstava o trenutnoj prirodi vašeg života završi, uvidećete da je ovaj svet samo iluzija i da gruba svesnost nije stvarna.

Maja je isuviše moćna da bi dopustila da vaš um privuče bilo šta drugo. Ali, milošću pravog Sveca ili savršenog Učitelja, možete da odvratite pogled od nje i usmerite ga ka Paramatmanu. Dužnost Sadgurua nije samo da odvrati pogled svojih učenika od iluzije ograničenog sveta, već i da ukloni sve prepreke i tako održava put potpuno čistim za njihovo dalje napredovanje pravo ka cilju Samo-ostvarenja.

Meherova poruka: Vol. I, No. 8, avgust 1929., str. 9-10.

  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Постави коментар