O svestima i nivoima

Da li je “svest” koju opažamo u ljudskoj formi ista na svim duhovnim nivoima?

Razvoj svesti na nižim stadijumima evolucije, mineralnom, biljnom i životinjskom, usavršen je u ljudskoj formi. Svest koju imate u ljudskoj formi proteže se kroz sve duhovne nivoe – suptilni, mentalni i supra-mentalni. Tu postoji sledeća razlika. U nižem evolutivnom procesu koji je na vrhuncu u čoveku, svest se na različitim stadijumima razlikuje u stepenu. To je stalan i uvek napredan proces razvijanja čiji je ishod puna i potpuna svest ljudske forme. Na nivoima, međutim, usavršena svest čoveka ostaje ista, ali njeno područje ili polje delovanja se naveliko proširuje.

Na primer: sada ste svesni jedino grubog nivoa, još uvek niste svesni suptilnih i mentalnih svetova. Na isti način, osoba na suptilnom nivou poseduje samo svest suptilnog sveta, i nije svesna grubog i mentalnog. Isto tako, neko na mentalnom nivou poseduje samo svest mentalnog nivoa, a nije svestan grubog i suptilnog. Onaj ko je na sedmom nivou – supra-mentalnom, nivou savršenstva – poseduje svest svih nivoa, mentalnog, suptilnog i grubog.

Na osnovu ovoga možete da vidite kako svest ljudske forme sve vreme opstaje, dok se njeno polje delovanja ne razlikuje u stepenu, već u dubini i rasprostranjenosti. Na različitim stadijumima svesti u evoluciji postoji jasno odredljiva razlika, koja predstavlja neprestano i dugotrajno stanje razvijanja iz koga proishodi sveukupna svest ljudske forme. Na višim nivoima, iako ova svest ostaje ista, postoji beskrajna razlika između svesti suptilnog i mentalnog, kao i mentalnog i supra-mentalnog. Ova razlika je razgovetna i jasno pokazana, pošto ne postoji tačka stapanja ili proširivanja kao kada se svest razvijala. Zbog ovoga se čovek na suptilnom nivou poistovećuje sa tim nivoom i smatra da je ta svest Savršenstvo. Slično tome, na mentalnom nivou se čovek poistovećuje sa mentalnim nivoom i tu svest smatra Savršenstvom. To nije uopšte nikakvo Savršenstvo; to je varka, štaviše, samo-obmana.

Sada možete da razumete zašto čovek biva zakočen na nivou na kome se nalazi. Izuzetno je teško da neko iz suptilnog kroči na mentalni nivo. Nemoguće je da čovek iz mentalnog nivoa ode na supramentalni, osim ako mu ne pomogne Savršeni Učitelj.

Između svesti šestog i sedmog nivoa ima isto onoliko razlike (u opsežnosti) kao između mrava i čoveka. Sedmi nivo podrazumeva savršenstvo. Tu čovek postaje čista svest.

Meher Babin žurnal: Vol. I, No. 6, april 1939., str. 32-33.

  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Постави коментар