O prepoznavanju Savršenog Učitelja

Da li postoji neki pouzdani način da se prepozna Savršeni Učitelj?

Čovek ne može na zadovoljavajući način da predvidi ili razlikuje duhovno postignuće na nivoima. Svi, od prvog do šestog nivoa, manje-više potpadaju pod opštu kategoriju “Naprednih Duša”. Kada neko ima sreću da stupi u vezu sa Savršenstvom, ono strpljivom i iskrenom tragaocu za Istinom predočava nepogrešive znake.

Postoje tri važna činioca karakteristična za stanje Savršenstva. Prvo, Savršenstvo nije samo “Jedinstvo sa Bogom”, već je to trajno i neprekidno iskustvo Jednote u svemu. Savršeni Učitelj neprestano, bez ikakvog prekida, doživljava i spoznaje vlastito Sopstvo kao Sopstvo u svemu. To unutarnje iskustvo se objektivno ispoljava u neposrednosti ljubavi koju neko takav oseća i ispoljava u odnosu na sve stvoreno. Njemu ništa nije privlačno ili odbojno: dobro, loše; svetac, grešnik; lepota, rugoba; mudrost, maloumnost; zdravlje, bolest, sve su to različiti načini i stanja njegovog sopstvenog ispoljavanja. Kada otelovljeno Savršenstvo voli, miluje ili hrani ma koje živo biće, ono to oseća i u tome uživa, kao da voli, miluje i hrani vlastito sopstvo. U tom stanju ne ostaje nikakav vidljivi trag “drugosti”.

Druga stvar je neporeciva atmosfera blaženstva koju Savršenstvo širi u svojoj neposrednoj blizini i koju posetilac ne može a da ne oseti, ili ne primeti. Savršeni Učitelj ne samo da uživa beskonačno blaženstvo, već doživljava i sveopštu patnju. Žestina patnje, ipak, biva poništena i zamenjena neodoljivom radošću ili osećanjem blaženstva. Otuda Savršenstvo spolja uvek izgleda blaženo spokojno i neuznemireno uprkos svakovrsnom bolu, proganjanju ili siromaštvu.

Treća najizrazitija osobina Savršenstva je moć da se prilagodi svakom nivou ili staležu čovečanstva. Bezbrižno je na tronu baš kao što je vidno ravnodušno i neuznemireno u kalu. Bez novca je sa sirotinjom, rastrošno sa bogatašima, gospodstveno sa kraljevima, mudro sa učenima, a prostodušno jednostavno i bezazleno sa nepismenima i neukima. Baš kao što početniku profesor izlaže ili predaje engleski drugačije nego studentu, slično tome, Savršeni Učitelj se prilagođava nivou onoga koga želi duhovno da uzdigne. Svakom prema potrebi i svima prema sklonostima, to je večni plan otelovljenog Savršenstva.

Meher Babin žurnal: Vol. 1, Br. 8, maj 1939, str. 31-32.

  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Постави коментар