Isijanja Istine

PREDGOVOR

^asopis Avejkner i izdava~ka ku}a [erijar Pres imaju ~ast da objave drugo izdanje knjige Isijanja istine – iz beseda Meher Babe, koje je priredio na{ prijatelj i saradnik dr ^. D. De{muk iz Nagpura u Indiji. U ovo izdanje uneli smo samo nekoliko manjih tipografskih i gramati~kih poja{njenja.

Meher Baba je neprestano govorio, „Nisam do{ao da podu~avam, ve} da probudim.“ Pored toga, on nam daje znanje da bi nas vodilo. Dr De{muk je u izvornoj, indijskoj verziji Beseda, kao i u kasnijim Isijanjima Istine, bio najve}i posrednik u o~uvanju ovog velikog u~enja za sve nas. Neka ono dopre do svesne publike koju zaslu`uje.

Urednici

Oktobar, 1971.

UVOD

U spomen ~etrdeset i dve godine od velike i jedinstvene ]utnje Avatara Meher Babe, s velikim zadovoljstvom Babinim ljubavnicima darujemo Isijanja Istine, knjigu zasnovanu na tuma~enjima Ve~ne Istine, koja je Voljeni Baba povremeno davao Svojim u~enicima u Meherabadu. Ove besede sa~uvane su u obliku „zapisa“ u „Dnevnicima iz Meherabada“, koje su [ri Aspandijar Rastom Irani (poznat kao „Pendu“) i pokojni [ri Vi{numaster Deoruker predali na raspolaganje dr. ^akradaru D. De{muku, za vreme Velike Babine Osame u Meherabadu, jula 1949.

Dr. ^akradar D. De{muk iz Nagpura, veoma posve}en i iskren ljubavnik Voljenog Babe, gore pomenute „bele{ke“ je svojim osobenim stilom i jezikom preto~io u „pisane teze“. Veoma smo mu zahvalni {to nam je dozvolio da ih objavimo na korist svih Babinih ljubavnika.

U ovoj knjizi ima ukupno dvadeset teza, raspore|enih u dva dela. U Prvom delu su one koje pru`aju veoma prakti~ne savete i smernice sadakama ili aspirantima na Putu ka Samo-ostvarenju. Bave se Ve~nom Istinom, U~iteljem koji je ostvario Istinu i ispravnim odnosom izme|u U~itelja i njegovih u~enika. Vrlo su razumljive i protkane su prikladnim pore|enjima, parabolama i anegdotama, koje znatno doprinose usvajanju ina~e te{ko razumljivih istina.

Drugi deo se na apstraktan na~in bavi Ve~nim Istinama, koje se odnose na prirodu du{e i smisao `ivota. Ove teze tako|e u velikoj meri rasvetljavaju prirodu sanskara ili impresija i njihovo suptilno i slo`eno delovanje u svetu varljivih vrednosti.

Tre}i deo sadr`i veoma vredne i uputne „Meher Babine izreke“, od kojih je ve}ina do sada bila nepoznata.

Neka nas ova Isijanja Istine vode na na{em putovanju ka samo-ostvarenju.

P.G. Nandi

  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: